Choď na obsah Choď na menu
 


Lisunov Li-2

1. 1. 2000

_____________________________

Obrázok

 

 06.06.2008

Dnes som bol na Novej Dubnici spraviť nejaké fotky bývalej reštaurácie Letka ktorá bola zriadená v lietadle Li-2. Spomýnam si, že ako maly som tam bol z rodičmi na zmrzline... žial už si moc z toho nepamätám, ale viem že sa mi tam moc páčilo. Pokusil som sa spravit aj fotky interieru, ale žial nepodarilo sa mi dostať na krídlo a spraviť nejaké fotky cez rozbité bočné okienko.Všimol som si že z lietadla bolo odmontované odtokové potrubie z toalety a aj kryty oboch motorov... možno sa tento Li-2 dočká  rekonštrukcie... každopádne sa pokúsim zistiť niečo viac o osude toho lietadla ;-) ObrázokObrázokObrázokObrázokObrázok


 

_____________________________

13.06.2008

Bol som  v Novej Dubnici omrknuť stav "LETKY". Práce pokračujú celkom slušným tempom... krídla a motory sú už odmontované. Podarilo sa mi zistiť, že lietadlo je majetkom AK Dubnica, a že bude prevezené na dubnické letisko v Slávnici, kde by malo byť zrekonštrulované, a vystavené v leteckom múzeu.

ObrázokObrázokObrázok Obrázok ObrázokObrázok Obrázok Obrázok   Obrázok

 

 

 

V  knižnici som našiel staršie fotky tejto reštaurácie
ObrázokObrázokObrázok 

_____________________________

16.06.2008

Konečne sa mi podarilo dostať sa na krídlo a spraviť aj fotky interiéru. Žial prišiel som neskoro pretože vnútorné vybavenie bolo už odmontované a odvezené... škoda... ako sa hovorí  "kdo neskoro chodí, sám sebe škodí"... taktiež som si všimol že bola odvezená konštrukcia s nápisom "Letka"

Obrázok Obrázok Obrázok Obrázok Obrázok

 

 

Spravil som aj krátke video. 

 

_____________________________

19.06.2008

Išiel som jednému spolužiakovi do Novej Dubnice doniesť moje vypracované maturitné otázky.... zobral som si aj foták, lebo som chcel spraviť niekolko fotiek Li-2. Prišiel som na miesto a lietadlo tam už nebolo... otočil som sa smerom na fotbalové ihrisko, a tam som ho zbadal odparkované v strede ihriska. Ako prvé ma napadlo "ako ho tam sakra dostali", Neskôr začal jeden chlapík vyhánať ludí z ihriska, že nech idú preč, lebo tam bude pristávať vrtulník. Asi po desiatich minutách vrtulník naozaj priletel.... upevnili sa laná a mohlo sa vzlietnuť. Po tom ako sa Li-2 odlepil od zeme začal sa otáčat vo vzduchu, a po chvíle bolo  jasné že "tudy cesta nevede". Vrtulník neskôr pristál vedla Li-2.

Fotky -pokus o prevoz

ObrázokObrázok Obrázok ObrázokObrázokObrázok Obrázok ObrázokObrázok Obrázok

 

 

 

 

Video: pokus o prevoz

 

Vrátil som sa na ihrisko a spravil dalšie  fotky.

Obrázok Obrázok Obrázok Obrázok Obrázok 

 

 

Počul som že ak to majú zdvihnúť musia ešte zhodiť z lietadla 500 kíl, a že ak ani to nepomože budú musieť rozrezať centroplán. Ja dúfam že k tomu teda nedojde :-(

Vrtulník neskôr odletel, a lietadlo bolo "zaparkované" v rohu ihriska.

_____________________________

08.07.2008

Martikes z airliners.sk mi poslal nejaké fotky z važenia Li-2 deň predtým než sa ho pokúšali presunúť na slávnické letisko. Podla jeho slov sa pred važaním Letka uviazala na žeriav, a odvažila sa hmotnosť lietadla bez krídel. Na žeriave to ukázalo 4200kg, potom sa to vážilo druhy krát, a ukázalo to 4400kg čo by ešte  Mi-171 zvládla tak sa rozhodlo že sa to na druhý deň ráno príde zobrat a prevezie do Slávnice. Ráno prišiel vrtulník dali to do podvesu, a zrazu ukazovalo pilotovi 4900kg no skúsil s tým zavisieť čo to správi, a po chvilke začali padat otačky,a lietadlo sa nepodarilo presunúť.

Obrázok Obrázok Obrázok Obrázok Obrázok Obrázok Obrázok Obrázok

 

 

 

 Foto: Martikes

_____________________________

17.08.2008

Nahral som všetky svoje fotky s Letkou do jedneho fotoalbumu.

 _____________________________